HERRENHOF LAMPRECHT
Met klamme handjes en een zeer nieuwsgierig gevoel zette ik mijn GPS in met als bestemming Steiermark. Dit is een vrij groot wijngebied dat deels grenst met Slovenië en Hongarije en waar je dus in een vrij warm klimaat terecht komt.
Het overgrote deel van dit wijngebied concentreert zich rond Maribor, maar om onze vriend Gottfried te ontmoeten houden we al iets voorbij Graz halt. In deze regio zijn slechts een handvol wijnmakers actief en is Gottfried creatief aan de slag gegaan om dit wijngebied in kaart te brengen en om het onder de aandacht van de wijnliefhebbers te brengen.
ABC staat voor Appelation Buchtenberg Controlée. Ook al is dit geen officiële classificatie, dit ABC is voor Gottfried heilig en alles speelt zich dan ook af rond de mythische flanken van Buchtenberg. Een vrij steile flank waar de bodem, die een vulkanische oorsprong kent, vooral uit zand en kalk bestaat. Dit zorgt voor wijnen met een zekere strakheid, eigenheid en atypische aroma’s en smaken.
Bij aankomst voelen we de zon lekker branden op ons gezicht en zijn we verbluft bij het aanschouwen van deze prachtige wijngaard, een oase van groen, omgeven door bossen. Je voelt de energie eruit spatten terwijl het statige herenhuis dan weer alle klasse en rust uitstraalt. Gottfried is de perfecte symbiose tussen deze twee werelden. Als wijnmaker staat hij gekend als een rebel, regels en normen zijn aan hem niet besteedt. Dat zie je ook wanneer we de wijnkelder binnen wandelen. Elk vat is voorzien van een sticker, heel vaak verwijzend naar een muziekgroep: Depeche Mode, The Rolling Stones, Elvis Presley… Gottfried gelooft dan ook dat ieder vat zijn eigen karakter, stijl en smaak heeft en door er een identiteit op te plakken ben je als het ware meer verbonden met dit vat.
Alle wijnen brengen minstens een periode van één jaar door op grote vaten. Zie je één kleur op het etiket dan zal de wijn 2 jaar hebben doorgebracht op vat en is het volledig ingekleurd dan heb je er eentje met drie jaar vat. In de wijngaarden zelf is het devies dan weer zo weinig mogelijk interventie doen en de planten zelf hun evenwicht laten zoeken.
Gottfried komt onder stoom en neemt ons mee voor een wandeling doorheen de wijngaarden. Als bezieler van deze regio wou hij de traditie in ere herstellen en ging hij op zoek naar zowat elke druif die hier ooit heeft gestaan. Zijn zoektocht leidde hem door Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en Slovenië. Hij heeft ondertussen al meer dan 100 rassen in zijn Buchterberg-wijngaard staan, die eigenlijk een beetje omgevormd is tot de druivenrassen-versie van de Ark van Noah. Hij zit trouwens dicht bij het volbrengen van zijn queeste. Naast zijn grote aandacht voor die ‘oude’ rassen staat hij ook open voor nieuwe klonen zoals Souvignier Gris. Een geweldig project die wij met grote argusogen zullen volgen en waarvan je vanaf volgend jaar de eerste flessen zal kunnen kopen bij ons.
Van al dat wandelen en praten krijgen we stilaan dorst en ik kan dan ook niet wachten om de wijnen van Gottfried te ontdekken. We starten met de Sand&Kalk. Een wijn die bijna uitsluitend gemaakt is van Weissburgunder (Pinot Blanc) van diverse percelen die hoofdzakelijk bestaan uit, jawel, zand & kalk. De wijn is fris en scherp maar zo ontzettend complex en boeiend qua aroma’s met heel veel florale toetsen van witte jasmijn en peper gevolgd door strakke zuren en een finale met veel citrus en rijpe perzik. Dit resulteert in een heerlijk glas wijn met een perfecte prijs/kwaliteit balans.
De tweede die aan de beurt komt, is Furmint. Misschien doet deze druif een belletje drinken bij sommige wijnkenners, meer bepaald als het gaat over Hongarije en Tokaji. Het is een druif met een geweldig bewaarpotentieel door de hoge zuren en heeft tevens ook zeer geconcentreerde suikeropbouw die heel typisch is aan deze druif. Mede daardoor kan je er perfect zoete wijnen van maken die nog voldoende fris en zuur zijn, al prefereer ik toch de droge versies. Gottfried laat zien dat deze druif alles heeft om echt door te breken op het internationale podium. Het is een wijn met structuur, zeer complex met aroma’s van peer, kumquat en meloen. Wat opvalt is de lengte en afdronk van deze wijn die hem nog een grote toekomst voorspellen. Hierna volgt zo mogelijk nog meer geweld met een Riesling van de bovenste plank, bijzonder exotisch en intens: honing en exotisch fruit zijn de meest voorname geuren en qua smaak zijn de zuren zeer onderbouwd en rijk. Mooie stijl!
Maar ik keek al een tijdje uit naar de fameuze ‘Buchtenberg’. De wijn gemaakt van meer dan 100!! verschillende druivenrassen en gedurende twee jaar gerijpt op grote vaten. Ik neem rustig de tijd om mij even te verdiepen in dit glas en al is het quasi onmogelijk om tien druiven op te noemen die je al dan niet zou herkennen is de wijn zo compleet en samenhangend dat je er stil van zou worden. Van sommige druiven staan er dan ook slechts enkele planten waardoor geen enkele druif de bovenhand neemt in deze verbluffende wijn.
Voor de rode wijnen houdt hij het toch iets traditioneler. Starten doen we met een Pinot Noir afkomstig van 60 jaar oude stokken waar je duidelijk merkt dat hier wat vat mee gemoeid is. Een heel complexe en stevige wijn die duidelijk nog wat kelder kan verdragen, maar de typische finesse blijft zeker behouden in het glas! Onze favoriet uit dit gamma is echter de Buchtenberg Blaufränkisch. Ook al is deze regio niet de echte comfortzone van deze druif. Hij voelt zich hier blijkbaar supergoed in z’n sas. Een explosieve neus vol verse bramen, aardbeien en vers bosfruit. Sappige tannines die heerlijk zijn weg vinden tussen de fijne zuren en speels fruit op de tong. Dit is een mooie samenvatting waarmee je deze nieuwkomer wel kan typeren. Een zeker respect voor traditie maar met een rebelse twist en een eigenzinnige en unieke vinificatie. Gottfried is hot en hip. Zijn wijnen zal je wel leren kennen!
Meet the winemaker
We trekken ons format door en geven je bij elk bezoek ook een unieke inkijk achter de schermen en stellen enkele boeiende vragen aan de wijnmakers die een beter zicht geven op hun visie over wijn.